高考英语答题技巧题型01 细节理解题(答题模版) (解析版)Word(21页)
241.11 KB
21 页
0 下载
0 评论
0 收藏
| 语言 | 格式 | 评分 |
|---|---|---|
中文(简体) | .docx | 3 |
| 概览 | ||
题型01 细节理解题 模板 01 直接信息题 答题要素 规律答题 第一步 1. 要“快”。读题干,找出关键词。 模板01 直接信息题模板 模板02 间接信息题模板 模板03 数字计算题模板 模板04 顺序排列题模板 高考英语阅读逻辑细节理解题可以采用“先题后文法”。仔细阅读题目和选项。在阅读题目和 选项时,要注意关键词和细节信息。 原文定位时,要寻找与题目相关的线索,但线索不一定是题干中的原词。可以是近义词、同义 词、原词甚至是反义词,也可以是具体的数字、日期、地点或作者的观点、态度等。 在阅读时,应当使用下划线、标记符合、圈出等方式,将文章中的关键信息和细节部分标注出 来。同时,可以在旁边做简要的笔记,以便更准确高效的理解文章。 第二步 2. 要“准”。带着问题找答案,迅速锁定原文相同词句或信息点。 第三步 3. 要“细”。读懂原文信息,比对细节也是非常关键的一步。 提示:解题采用“先题后文法”。这类题一般在A 篇应用文中经常出现,相对容易。 【典例】 【2023 年新课标高考英语I 卷A 篇】 Bike Rental & Guided Tours Welcome to Amsterdam, welcome to MacBike. You see much more from the seat of a bike! Cycling is the most economical, sustainable and fun way to explore the city, with its beautiful canals, parks, squares and countless lights. You can also bike along lovely landscapes outside of Amsterdam. Why MacBike MacBike has been around for almost 30 years and is the biggest bicycle rental company in Amsterdam. With over 2,500 bikes stored in our five rental shops at strategic locations, we make sure there is always a bike available for you. We offer the newest bicycles in a wide variety, including basic bikes with foot brake (刹车), bikes with hand brake and gears (排挡), bikes with child seats, and children’s bikes. Prices Hand Brake, Three Gears Foot Brake, No Gears 1 hour €7.50 €5.00 3 hours €11.00 €7.50 1 day (24 hours) €14.75 €9.75 Each additional day €8.00 €6.00 Guided City Tours The 2.5-hour tour covers the Gooyer Windmill, the Skinny Bridge, the Rijksmuseum, Heineken Brewery and much more. The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:00 pm every day. You can buy your ticket in a MacBike shop or book online. 22. How much do you pay for renting a bike with hand brake and three gears for two days? A. €15.75. B. €19.50. C. €22.75. D. €29.50. 【答案】C 【解析】细节理解题。根据定价表可知,租一辆带手刹和三档的自行车一天需要14.75 欧元,额外增加天 数每天8 欧元。所以租一辆带手刹和三档的自行车两天需要14.75+8=22.75 欧元。故选C。 模板 02 间接信息题模板 答题要素 规律答题 第一步 甄别题干信息中同义词、近义词及同类词或反义词,并在原文中的迅速定位。 第二步 寻找由于原文中的词性或语态的变化转换而较为隐蔽的信息定位点。如careful thought 对 应consider“仔细考虑”或reflection“深思”。 第二步 语言简化,精准翻译,核对易错选项。 提示:易错选项经常出现的模式如:偷换概念、张冠李戴、半对半错、无中生有、主观臆断等。 间接信息题正确选项经常出现的模式如:正话反说、信息归纳、同义词替换。 【典例】 (2023 年上海高三专练) In many countries of the world, people can confidently tell you the meaning of their town or city, but most people who live in Manchester, Oxford or Birmingham would not be able to explain what the name of their city means. The name of every British town and city, however, has a long history. Two thousand years ago, most people living in Britain were Celts........This is why there are so many place names in England which end in “-chester” or “-caster” –Manchester, for example. ..........The Romans never reached Wales or Scotland, and many place names there are Celtic......... After the Romans left Britain, it was attacked by tribes called the Anglo-Saxons who were from the area of Europe that is now Germany and Holland............Twelve hundred years ago, the Vikings came to England from Scandinavia. They traded with the Anglo-Saxons but lived in their own villages. ........Finally, in 1066, England became Norman — the Normans gave us the place name “grange”, which means farm......... Which of the following shows the correct order of the arrival of inhabitants in Britain? A.The Celts –The Romans – The Vikings –The Normans –The Anglo Saxons B.The Romans –The Celts –The Vikings –The Anglo Saxons–The Normans C.The Celts –The Romans –The Anglo Saxons–The Vikings –The Normans D.The Romans –The Anglo Saxons–The Celts –The Normans –The Vikings 【答案】C 【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了英国的历史。 【详解】细节理解题。通读全文,根据“Two thousand years ago, most people living in Britain were Celts(两 千年前,生活在英国的大多数人都是凯尔特人)”;“The Romans never reached Wales or Scotland, and many place names there are Celtic.(罗马人从未到达威尔士或苏格兰,那里的许多地名都是凯尔特人)”;“After the Romans left Britain, it was attacked by tribes called the Anglo-Saxons who were from the area of Europe that is now Germany and Holland.( 罗马人离开英国后,英国遭到了来自欧洲(即现在的德国和荷兰)的盎格鲁撒 克逊人部落的袭击)”;“Twelve hundred years ago, the Vikings came to England from Scandinavia.( 1200 年前, 维京人从斯堪的纳维亚半岛来到英国)”以及“Finally, in 1066, England became Norman — the Normans gave us the place name “grange”, which means farm.(最后,1066 年,英格兰成为诺曼人——诺曼人给我们起了地 名“grange”,意思是农场)”可知,英国原居民的居住先后次序为The Celts –The Romans –The Anglo Saxons–The Vikings –The Normans。故选C。 模板 03 数字计算题模板 答题要素 规律答题 第一步 锁定题干关键词如:数字、时间、年代、费用等。 第二步 迅速在原文中定位相关数据或事实,读懂相关句子的真正含义。 第三步 进行推算,得出结论,核对选项。 提示:文章中直接给出来相关数据,要经过仔细的对比、分析、计算才能够得出答案。 【典例】 【2023 全国乙卷C 篇】 According to a new study from market analysts, 1 in 5 Britons say that watching cookery programmes on TV has encouraged them to try different food. Almost one third say they now use a wider variety of ingredients (配料) than they used to, and just under 1 in 4 say they now buy better quality ingredients than before. One in four adults say that TV chefs have made them much more confident about expanding their cookery knowledge and skills, and young people are also getting more interested in cooking. The UK’s obsession (痴迷) with food is reflected through television scheduling. Cookery shows and documentaries about food are broadcast more often than before. With an increasing number of male chefs on TV, it’s no longer “uncool” for boys to like cooking. 10. Which is the percentage of the people using more diverse ingredients now? A. 20%. B. 24%. C. 25%. D. 33%. 【答案】10. D 【解析】 细节理解题。根据第三段的“Almost one third say they now use a wider variety of ingredients (配料) than they used to, and just under 1 in 4 say they now buy better quality ingredients than before.”(几乎三分之一 的人表示他们现在使用的配料比以前更多,将近四分之一的人表示他们现在购买的配料质量比以前更 好。)可知,三分之一左右的人,也就是33%左右的人,使用的配料比以前更多。故选D 项。 模板 04 顺序排列题模板 答题要素 规律答题 第一步 精读题干信息和四个选项信息,找出关键词 第二步 采用“首尾定位法”,即先找出最先发生的事和最后发生的事,迅速缩小选择范围。 第三步 甄别剩余选项,核对细节。 提示:如排序内容较多,再查看剩余选项的异同处,缩小范围。根据事件发生的先后顺序和句子之间的逻 辑关系,找出事件发生的正确顺序。 1. (浙江省义乌五校2023-2024 学年高三联考试题) Summer Semester is an optional third semester for UQ (The University of Queensland) students, or an opportunity to discover new knowledge and skills for non-UQ students. Each year, UQ has a number of courses available for enrollment in the intensive 8-week Summer Semester. Who can apply Anyone is qualified to enroll in the Summer Semester, but please note some courses are only available to current students who are enrolled in a UQ degree. Past applicants have included: ●current UQ students ●students from other universities, including international students ●professionals ●adults from a range of backgrounds ●high-school students How to apply If you are a current UQ student, you can access your student account to enroll. If you're enrolled at another Australian university and you want to undertake a course at UQ during Summer Semester for credit towards your program at your home institution, you should apply as a “cross-institutional student”. Before you apply, make sure you get approval from your home university and confirm you can get credit for your UQ studies. Summer Semester important dates Date Event Monday 11 September, 2023 Summer Semester class timetable available to students Tuesday 31 October, 2023 Application for cross-institutional enrollment due Friday 10 November, 2023 Due date for enrollment Monday 27 November, 2023 Classes commence Friday 8 December, 2023 Last date for addition or substitution of courses Monday 18 December, 2023 Due date for payment of fees and charges How to make a paymentSee the How to Pay page or contact Student Central for information about payment methods. 22.How can a UQ undergraduate student apply for the Summer Semester? A.By accessing the How to Pay page. B.By logging onto the student account. C.By calling Student Central. D.By confirming with the program director. 23.What is an important timing for a non-UQ student in particular? A.31 October, 2023. B.10 November, 2023. C.8 December, 2023. D.18 December, 2023. 【答案】 22.B 23.A 【解析】 22.细节理解题。根据How to apply 部分中“If you are a current UQ student, you can access your student account to enroll. (如果你现在是昆士兰大学的学生,你可以访问你的学生账户注册。)”可知,昆士兰大学本 科生通过登录学生账
| ||
下载文档到本地,方便使用
共 21 页, 还有
5 页可预览,
继续阅读
文档评分

