word文档 湖北省新高考联考协作体2021-2022学年高一下学期3月考试英语试题答案 VIP文档

35.50 KB 4 页 0 下载 0 评论 0 收藏
语言 格式 评分
中文(简体)
.doc
3
概览
2022 年3 月英语考试 参考答案 1-5 CACAC 6-10 BACAC 11-15 ACBCA 16-20 BACAC 21-23 BCC 24-27 DAAC 28-31 BCDA 32-35 DACB 36-40 GDACE 41-45 ACDBB 46-50 DABBD 51-55 ADACB 56. ninth 57. was knocked 58. to give up 59. who 60.delighted 61. in 62. playing 63.moving 64. competition 65. the 写作 第一节参考范文 Last Friday, our school held a knowledge contest designed to raise our awareness of respecting and protecting the world cultural heritage. The contest, which was divided into two sections, attracted students from each class. In the first part, competitors ran for the first to answer questions. In the second part, a student delivered a speech to promote our responsibility to protect cultural heritage. The activity was highly spoken of because not only did it enrich our campus life but also made us know more about specific places of cultural heritage. 第二节参考范文 Instead of burying myself in my phone, I focused on something else: my surroundings. I let the noise of the wilderness wash over me, animals and bugs creating a ruckus that was both loud and serene at the same time. My anger turned to peace, then little interest and, finally, excitement. Standing on the high campsite, I felt the weight of stress melt from my shoulders as I viewed the vast expanse that unfolded below me. The sight that met my startled eyes nearly took my breath away. For the first time, I thought camping in a place that had no cell service might not be so bad. Para 2: The next four days passed in a flash with many fun activities. I hiked. I swam. I fished. My dad and I learned how to start a fire together after several false starts. We cooked together and I ate the sweetest marshmallows I had ever tasted. Dad told me stories of his life, stories I had never heard or perhaps I hadn’t been listening. When the weekend came to an end, I realized I hadn’t thought of my phone once. I hadn’t felt the need to be connected to anywhere else. It dawned on me that what mattered most were the moments I was sharing with just my father and nature. 阅读理解解析: A 篇 本文是应用文。文章是一则某国家海滨公园招募志愿者的公告。 21.B。细节理解题。根据表格中的 DATES 1/13/2021-12/31/2021 可知,该志愿者服务将持续大概一年的时间。 22.C.细节理解题。根据 THINGS THAT NEED TO BE DONE 介绍内容中的 give directions 可知,志愿者的职 责之一是为游客指路。 23.C。细节理解题。根据 ABILITIES NEEDED 介绍内容中的 Outgoing person who has public speaking skills 知,有演讲经验的人很有可能获得此次志愿服务的机会。 B 篇 本文是记叙文。作者通过两则幽默的小故事告诉人们好的幽默故事都来源于生活。 24.D。细节理解题。根据第二段中的An old man believed his wife was getting hard of hearing. He decided that he would just give her a test. His wife was in the kitchen cooking dinner. So he stood in the dining room and said softly, "Honey, what are we having for dinner?”可知,这位丈夫认为他的爱人听力有问题,于是询问爱人 关于晚饭的问题来测试她的听力。 25.A。推理判断题。根据第三段中的 “Yes,” she said,“ be sure to have them put more onions on mine.”“OK, he said. "You may forget," she said Better write it down."A little impatient he said, "That's simple I don' t need to write it down.”可知,这位丈夫在出门前认为妻子的要求很简单,很有信心自己可以记住妻子的叮嘱。 26.A。推理判断题。根据第三段中的 " Yes she said. "be sure to have them put more onions on mine.以及“ Honey I' m home with the sundaes.""Did you get mine with the more nuts?"she asked. "No," he answered. She said, " told you to write it down.”可知,这位妻子早就忘记了之前叮嘱丈夫在汉堡上多放洋葱这回事了。 27.C。推理判断题。根据最后一段中的 Good humor is about real life, usually exaggerated. But, if we look closely, we will see ourselves or family or peoplewe have known 可知,作者认为幽默故事来源于生活,但是通 常要比现实生活中的故事夸张。 C 篇 本文是一篇说明文。文章主要介绍的是2022 年冬季奥运会官方吉祥物的由来,设计背后的艰辛工作 和隐含意义。 28. B。词义猜测题。根据前文“After months of expectation and secrecy, the official mascot of the 2022 Winter Olympic Games-a giant panda-inspired cartoon character(经过数月的期待和保密,2022 年 冬季奥运会官方吉祥物——一个以大熊猫为灵感的卡通人物)”和下文的具体地点可知,本段讲述 的是2022 年冬季奥运会官方吉祥物首次亮相。所以debut 指的是“出现、亮相”之意。 29. C。推理判断题。根据第三段巴赫说的话“The mascot really takes in the best elements and characteristics of China and the Chinese people. It will be a great ambassador (大使) for the country and the 24th Winter Olympics.(这个吉祥物吸收了中国和中国人民最好的元素和特点。它将成为国家和第24 届冬奥会的伟 大大使。)”可推断,巴赫觉得这个吉祥物令人满意。 30. D。主旨大意题。根据第五段“The ring of light surrounding the mascot’s face is suggestive of ice and snow tracks, as well as the flowing “ribbons” of the National Speed Skating Oval.(吉祥物脸上环绕的光圈让人联 想到冰雪跑道,以及国家速滑椭圆形场馆流动的“丝带”。)”可知,本段主要讲述的是吉祥物形象 的隐含意义。 31. A。 主旨大意题。根据第一段“After months of expectation and secrecy, the official mascot of the 2022 Winter Olympic Games-a giant panda-inspired cartoon character-made its first public debut with cheers at Beijing's Shougang Ice Hockey Arena.(经过数月的期待和保密,2022 年冬季奥运会官方吉祥物——一 个以大熊猫为灵感的卡通人物——在北京首钢冰球场首次公开亮相,现场一片欢呼。)”可知,本文 主要介绍的是2022 年冬季奥运会官方吉祥物的由来,设计背后的艰辛工作和隐含意义。 D 篇 本文是一篇说明文。秘鲁的安第斯山脉是蜂鸟的天堂,那里有着丰富的野生花蜜,且鲜有蜂鸟的天敌,唯 一的问题是晚上非常寒冷。为了生存,蜂鸟在晚上把自己的体温几乎降至冰点,以减少能量的消耗。 32.D 。细节理解题。根据文章第一段中的“ The high Andes mountains of Peru are a hummingbirds’ paradise(蜂鸟的天堂),rich in wildflower nectar(花蜜)…”可知,秘鲁的安第斯山脉是蜂鸟的天堂,那里有着 丰富的野生花蜜,即安第斯山脉有大量的野花。 33.A。 细节理解题。根据文章第二段内容“Instead, as temperatures drop, these hummingbirds enter a state known as torpor(冬眠).”,第三段内容“‘They’re cold as a rock,’…”,第四段内容“All of the species… dropping from a daytime temperature of about 40℃ to just above freezing.”以及第五段内容可知,为了顺利 度过寒冷的夜晚,蜂鸟把自己的体温降得很低,减少能量消耗。 34.C。 推理判断题。根据文章第五段中Wolf 所说的话“‘During the day, these hummingbirds’ hearts can beat 1,200 times a minute to power their crazy lifestyle. But during torpor, their heart rates drop to as low as 40 beats a minute. It’s an astonishing drop,’…”可知,白天,蜂鸟的心脏每分钟跳动1200 次,但在晚上,它们的心 率会降到每分钟40 次。这是一个惊人的下降。由此可以推断,蜂鸟的适应性很强。 35.B。 推理判断题。根据文章第四段中的“…dropping from a daytime temperature of about 40℃ to just above freezing.”和文章最后一段中的“…the hummingbirds start warming about a degree a minute…”可以 推断,蜂鸟的变暖过程大约需要四十分钟。 七选五 【语篇导读】:本文介绍了去希腊旅行之前需要了解的一些事项。 36. G. 考查上下文衔接。本段作为总起段,前两句导入话题,提到希腊旅行,再结合下面四段主要讲的是 希腊旅行须知,可知G 项承上启下,符合语境。 37. D. 考查上下文衔接。空前一句讲到要了解什么时间预订房间,D 项中的 “the best time” 与空前一句中 的 “when to book reservations” 呼应。 38. A. 考查段落主旨句。本段主要讲的是希腊多以肉食为主,且结合全文讲的是希腊注意事项,A 项(素 食者的选择受限)与此相关。 39. C. 考查上下文衔接。由小标题可知,本段围绕希腊的部分沙滩并不安全展开,再结合空前一句,本空 应为列举的另外一处危险的沙滩,故C 项符合语境。 40. E. 考查上下文衔接。由小标题可知,本段主要讲的是在希腊旅行需要准备现金,再结合空后一句,这 是因为希腊的自动提款机通常地处偏远,E 项与空后一句逻辑通顺,故E 项符合语境。 完形填空 【语篇导读】本文是一篇记叙文,讲述了作者小时候有一次无意中沿着一条小路走迷路了。最后经 过几个拐弯,终于找到回家的路。由此,作者感悟:所有的道路都是通往家的方向,无论道路多么的曲折, 总是能带我们回家,总能带我们回到心里的那个家。 41.A. 解析:A 项“频道”;B 项“信号”;C 项“节目”;D 项“表演”。根据句子的意思,应该是表示 我们的电视机只有一个频道是清晰的,所以答案为A 项。 42. C. 解析:根据后文中“my way back to the lake again”可知,作者是走到了一片湖这里,所以答案为C 项。 43. D. 解析:根据后文中的“full of potholes”和“muddy tire tracks”可知,这条路应该是很脏的,所以答案 为D 项。 44. B. 解析: A 项“挑出,选出”;B 项“出发,开始”;C 项“拿出”;D 项“漏掉,遗漏”。作者看到 这条小路感到很惊讶,就会立刻出发去走这条路,所以答案为B 项。 45. B. 解析:A 项“解释”;B 项“探索,探险”;C 项“暴露,接触”;D 项“爆炸”。根据后文的 “like a fine adventure”可知,作者把探索这条路当成是一次冒险,所以答案为B 项。 46. D. 解析:A 项in relief “如释重负”;B 项in touch“接触,联系”;C 项in control“在控制中”;D 项in sight “在视野中,看到见”。此时,在这条路上作者既看不到一辆车,也看不到一个房子,所以答案为D 项。 47. A. 解析:A 项go down “下降”;B 项 break down “坏掉,失败”;C 项turn down “调小,拒绝”;D 项fall down “倒塌,掉落”。此处表示太阳落下,所以答案为A 项。 48. B. 解析:A 项“受伤”;B 项“困住”;C 项“埋葬”;D 项“追赶”。作者不想晚上的时候被困在 这条路上,所以答案为B 项。 49. B.解析:前面说不想晚上被困在这条路上,但是要返回到湖那里去恐怕也是天黑了。这里的before 表 示“才……”,所以答案为B 项。 50. D. 解析:A 项“高兴”;B 项“生气”;C 项“羞耻”;D 项“害怕”。这个时候作者迷路了,所以 越往前走就会越害怕,所以答案为D 项。 51. A. 解析: A 项“认出”;B 项“意识到”;C 项“回来”;D 项“研究”。此时作者认出了远方的房 子就是他家,所以答案为A 项。 52.D. 解析:A 项“石头”;B 项“翅膀”; C 项“皮革”;D 项“羽毛”。看到自己的家就是远处,找 到了回家的路,作者的心情是高兴的,所以脚步也会轻快,感觉腿就像羽毛一样轻,所以答案为D 项。 53. A. 解析:A 项 in no time “立刻”;B 项in no way“决不”;C 项in no case “无论如何都不”;D 项in no condition “(身体状况)不适宜”。看到自己的家后,作者应该是立刻回家,所以答案为A 项。 54. C. 解析:此句表示“最近看到一个标志上写着……”。此句表示应该用said 表示这个意思。所以答案 为C 项。 55. B. 解析: A 项“街道”;B 项“拐弯”;C 项“方向”;D 项“地方”。根据前面的twists,此处应该 填turns,所以答案为B 项。 语法填空: 56.ninth。考查基数词和序数词的正确书写 57.was knocked。考查被动语态。 58.to give up。考查不定式作宾补, tell sb to do sth。 59.who。考查定语从句,先行词是指人的词,并且是非限制性定语从句,所以只能填who。 60.delighted。考查过去分词,be delighted to do sth。 61.in 。考查介词,固定搭配,in the direction。 62.playing。考查现在分词作状语。 63.moving。考查动名词作宾语。 64.competition。考查词性转换,动词变名词。 65.the。考查冠词。 听力材料: (Text 1) W: Excuse me, could you tell me how to get to this place on the map? M: It’s easy. Go past the fire station. You will find the railway station on your left. The park is behind it. (Text 2) W: Adam, I heard there’s a new girl in your class. What’s
下载文档到本地,方便使用
- 可预览页数已用完,剩余 2 页请下载阅读 -
文档评分
请文明评论,理性发言.