湖北省新高考联考协作体2021-2022学年高二下学期期中考试英语试题答案(1)
59.00 KB
10 页
0 下载
0 评论
0 收藏
| 语言 | 格式 | 评分 |
|---|---|---|
中文(简体) | .doc | 3 |
| 概览 | ||
2022 年湖北省新高考联考协作体高二春季期中考试 高二英语试卷答案解析 听力: 1—5 ABAAC 6—10 ABCAC 11—15 ABACB 16—20 CACBB 阅读: A 篇:CBA B 篇:DBAB C 篇:CDCB D 篇:DBCA 七选五:36-40 GEDCB 完形: 41—45 DBDCA 46—50 BDCAA 51—55 CABBC 语法填空: 56. had given 57. terribly 58. to prepare 59. what 60. hardest 61. trembling 62. listeners 63. it 65. that 65. to/towards 第一节应用文写作 Take Exercise & Keep Healthy Nowadays, we high school students spend little time taking exercise due to huge learning tasks. As a consequence, many of us are suffering from poor physical or mental health. There is no doubt that taking exercise regularly not only helps build up our body, but it also makes a difference to our mental health. What’s more, exercise can help refresh our mind after a period of exhausting work so that we can concentrate more on our study. My fellow students, nothing is more important than having a good health. Only by keeping ourselves healthy and strong can we feel energetic and vigorous and achieve success in our study life. So let’s take exercise regularly and make it a habit in our life. 第二节读后续写 Paragraph 1: Then, a girl about my age caught my attention. There was dirt on her face and hair. Much to my surprise, she didn’t wear shoes. She walked to me and asked in a low voice whether I had some shoes that fit her. Staring into her blue eyes, I was unable to believe someone in this world could live such a poor life. “Let me have a check”, I replied gently. Looking back into the van, to my excitement, I found a pair of shoes that are the right size for her. Then I handed her the shoes. “Thank you!” she cried happily, with a big smile spreading across her face. After thanking me, she put them on and ran back to the street. I felt warm inside as I watched her leave. Paragraph 2: When everyone was gone, we loaded thing back into the van. Now I understood why my father did everything he could to help the homeless. I could tell that he loved seeing their smiles of happiness. So did I. I realized I should have been thankful for everything that I have. That day, my dad taught me that there will always be someone less fortunate. A difference can be made by an individual who is willing to take the opportunity to help others, even if it means sacrificing something of their own. 答案解析 A 导语:本文是一篇应用文。介绍了一个志愿者服务机构,这个机构可以给想参与志愿者活 动的人提供很多机会。 21. C 推理判断题。根据第二段的“ IVHQ has over 13-year experience working with responsible...”以及“... your volunteer... will be rewarding and life changing.”可知,IVHQ 可为 人们提供优质的、有意义的志愿者项目。 22. B 细节理解题。根据第三段“... in South America... in animal shelters and dog rescue centers... domestic animals”可知,如果想去帮助一些宠物小动物,可选择去南美洲。 23. A 细节理解题。根据“How to get started”部分的“Pay the registration fee to secure your place...”可知答案。 B 导语:本文是一篇夹叙夹议文。作者在他将近五十二的时候成功地换了一个工作。许多人 认为在这个年龄转换职业是不容易的,但作者认为我们不应该为年龄所限。 24. D 细节理解题。根据第二段 “ .. but grew tired of the constant monitoring and management of the company”. 可知,作者并不喜欢该公司的监控和管理。 25. B 观点态度题。根据第三段中“... encouraged me to...”以及“... suggested that I should try to show my true self...”可知,作者的妻子在他转换职业时鼓励他,并给出建议,由此可 推知她支持作者的职业转换。 26. A 词义猜测题。根据最后一段“...you can achieve almost anything and get what you want if you have a try.”可知此处作者是在鼓励人们勇于尝试。 27. B 推理判断题。通读文章内容尤其第一段和最后一段可知,作者主要想通过这篇文章告 诉我们,不要因为自己的年龄而止步不前,不敢尝试。 C 导语:本文是一篇说明文。社交媒介对年轻人有着负面影响,这仿佛是大家的共识。但最 新研究却显示,社交媒介对年轻人的作用可能有两面性。 28. C 推理判断题。根据第第一段 “We often hear of the harm ... social media is not always negative.”可知,最新的研究表明,社交媒介对年轻人也有积极的影响。 29. D 细节理解题。 根据第三段“... we invited over 1,300 young girls and boys”以及“we selected 84 participants... small group interviews.”可知,研究人员的研究是以小组采访的形 式展开的。 30. C 词义猜测题。 根据第五段“... the teenagers reported that they would often ignore content that had the potential to lead to harm...”可知,接受采访的这些年轻人能够挑选对自 己有益的内容,避免不好的内容,故可推知,这些年轻人对社交媒介有很好的辨识力。 31. B 细节理解题。根据最后一段“... to use social media safely, critically and responsibly...” 可 知,作者建议年轻人“正确地、聪明地”使用社交媒介。 D 导语: 本文是一篇说明文。人们对不同的艺术作品的评价不同,经过研究人员的最新调查 发现,这与人们的大脑网络结构有关。 32. D 推理判断题。 根据第一段的描述及第二段的分析可知,这两个例子主要是用来说明 人们对美的感知不同。 33. B 观点态度题。根据第三段中“similar standards of beauty when it comes to human faces and landscapes”可知,人们对于风景的看法可能是相同的。 34. C 细节理解题。根据第四段 “... a selection of 825 paintings from four Western types including impressionism, cubism, abstract art and color field painting.”可知,研究中考虑了不 同类型的绘画作品。。 35. A 主旨大意题。根据最后一段“The researchers revealed that paintings preferred by the same groups of people...”可知,本段主要总结研究发现。 七选五 导语:本文是一篇说明文。主要介绍了真正的友谊的一些特点。 36. G 此空设于段中,前句存在指代关系。 本句中的them 指代前句提到的Facebook “friends”。 37. E 此空设于段中,与前句存在递进关系,进一步说明相反地,他们会尽全力帮助我们。 38. D 此空设于段首,是本段的主题句。本段主要讲当你实现新的目标时真正的朋友会祝贺 你。 39. C 此空设于段尾,与前句存在解释关系,解释说明他们不会介意你与他人建立友谊的原 因 40. B 此空设于段中,与前句存在因果关系。他们知道你偶尔会出现疏漏,所以你不必花很 长时间跟他们道歉。 完形填空 导语:本文是记叙文。作者10 岁时,家人通过捡瓶子、罐子换钱付房租,曾目睹母亲因丢 了钱而沮丧,作者知道了金钱的力量,也知道了该如何正确地使用金钱。 41. D 根据“every bit ... being used to pay the rent”可知作者的家人曾靠捡瓶子换钱。 42. B 根据“It was a hot summer day, and my mom and I...”可知,作者仍记得有一次和妈妈去 自助回收站的经历。 43. D 根据“... plastic bottles and aluminum cans into the machine...”可知,作为交换,自动 服务回收机就会吐出硬币。 44. C 根据“When we got home, she ... left a handful of change behind”可知,作者和妈妈回 到家后,妈妈“意识到”将一些零钱落在机器里了。 45. A 根据第一段可知,作者一家人生活拮据,再根据“ we had left a handful of change behind...”可知,妈妈很无助地落泪了。 46. B 根据“she had to raise two kids on her own”可知,妈妈独自抚养两个孩子的压力很大。 47. D 根据前面“we had left a handful of change and...with tears”可知,当时看到妈妈那样的 “react (反应)”,给年纪尚小的作者上了重要的一课。 48. C 根据“every bit of which ... being used to pay the rent”以及“left a handful of change behind”可知,如果没有足够的钱支付生活开支,我们将会吃很多苦头。 49. A 根据前面的信息,如果我们没有足够的钱支付生活的开支,我们将来会吃很多苦头。 50. A 根据上文,家人通过捡瓶子换取钱的经历“shape (塑造)”了作者和钱的关系。 51. C 根据“I was unlikely... even a single penny. Fortunately ... achieve many goals”可知,随着 年龄的增长,作者很注意如何支配自己的钱。 52. A 根据下文的语境可知,作者不会浪费一分钱。 53. B 根据“I was mindful of how I managed my money”以及“money management has helped me achieve many goals”可知,作者对于金钱管理的投入使自己获益匪浅。 54. B 根据上下文可知,此外,作者还学会了管理钱的好处。 55. C 根据“tracking where my money goes...into where it matters most”可知,作者能够有意 识地消费,把钱花在刀刃上。 语法填空题 导语:本文讲述的是作者以前害怕在公共面前讲话,但后来克服了恐惧心理,最终随着自 信的增长,成为了一名伟大的演说家。 56. had given 考查时态。“It was the first time that...”的句型中要用过去完成时。 57. terribly 考查副词。所填词修饰形容词shy 用副词形式terribly。 58. to prepare 考查名词。have no choice but to do 意为“除了做某事别无选择”。 59. what 考查连词。what 引导主语从句。 60. hardest 考查形容词比较级。前面有定冠词the,根据语境要用最高级形式。 61. trembling 考查非谓语动词。with 的复合结构,my legs 和tremble 存在主谓关系,故用 现在分词做宾补。 62. listeners 考查名词。根据语境和后面的were 可知要用listener 的复数形式。 63. it 考查代词。make it 意为“成功做某事”。 64. that 考查强调句型。“It was...that...”为强调句型。 65. to/towards 考查介词。 the way to/towards sth 意为“通向……的路”。 英语听力录音稿 Text 1 M: Rita, we’re going to form a tennis team. Are you interested? W: Yes, I am, but I’m not a good player. M: That’s not a problem. We just want to have fun, not win an award Text 2 W: Jim, you’re going to Chicago tomorrow? M: Yeah. I have to talk to Mr. Black in person. I spoke to him on the phone about the salary and position we’ll offer, but he didn’t sound too convinced of that. Text 3 W: I have to drive to New York next week. Do you have a map I could borrow? M: Sorry, I don’t. But I can pick one up for you at the bookstore. Text 4 M: What does the weatherman say? W: Well, he says it’s cool and rainy today. The next 24 hours should be dry but cloudy. Things look better for the next week, with warm and sunny days. Text 5 M: Julie, this meat tastes terrible. W: And the service here is quite slow. Maybe we ought to see the manager. Text 6 M: You work too hard.Let’s go and sit in the park. W: I can’t do that. I have to study. Final exams are next week. M: But you already know that you’re going to go to Harvard! What are you going to major in, anyway? W: I’m taking business and math. How about you? Which school are you going to next year? M: Actually, I’m going to work for my dad for a year. I’ll go to college the year after that. W: What do you want to study? M: I’m really not sure. I’d like to study literature. Text 7 M: Hello. Is that Linda? W:Yes. Hold on a moment ... Lucy, please turn down the music. M: Um, Linda, it’s Mike. W: Oh, hello, Mike. M: I was wondering if you could come over and tak
| ||
下载文档到本地,方便使用
共 10 页, 还有
1 页可预览,
继续阅读
文档评分


湖北省新高考联考协作体2021-2022学年高二3月考试数学试题答案