word文档 四川省成都外国语学校 2021-2022学年高二上学期英语10月月考试题 Word版含解析 VIP文档

117.00 KB 26 页 0 下载 0 评论 0 收藏
语言 格式 评分
中文(简体)
.doc
3
概览
2021-2022 学年四川省成都外国语学校 高二上学期英语 10 月月考试题 注意事项: 1.本试卷分第I 卷(选择题)和第II 卷(非选择题)两部分。 2.本堂考试120 分钟,满分150 分。 3.答题前,考生务必先将自己的姓名、考号准确无误地填写在答题卡规定的位 置上,并使用2B 铅笔填涂。 4.考试结束后,将答题卡交回,答题卡不得折叠。 第I 卷(选择题 共70 分) 第一部分 阅读理解(共两节,满分40 分) 第一节 (共15 小题;每小题2 分,满分30 分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和D)中,选出最佳选项。并在 答题卡上将该选项涂黑。 A Britain's brilliant bridges have aided trade and brought communities together and are always the most exciting part of the journey. These must-see bridges are now tourist attractions in their own right. Clifton Suspension Bridge, Bristol Described by its legendary engineer Isambard Kingdom Brunel as “my first love, my darling”, in was originally designed for horse-drawn traffic. Now, more than four million vehicles a year cross the 1,352ft-Jong toll (收费) bridge over the Avon Gorge. The £ l toll for every journey pays for its repair. The history of the bridge, dating back to 1864, is kept alive through a programme of tours, events and exhibitions. Infinity Bridge, Stockton-On-Tees A pedestrian and cycle footbridge across the River Tees, its working title was the North Shore Footbridge, before it was given its grander name when opened in 2009. It is particularly spectacular (壮观) at night. The arches of the bridge are also lit white and, on calm nights, their reflection in the water appears as an infinity symbol, thereby inspiring the name which was chosen by the public. Tower Bridge, London An engineering wonder built from thousands of tons of Cornish granite, Portland stone and steel, it took construction workers eight years to complete. More than 120 years old, it's a popular tourist attraction, as well as a functional bridge. Visitors can take in the views over the capital and experience seeing London life through the Glass Floor. Iron Bridge, Shropshire Opened in 1781, this is the first arch bridge in the world to be made out of cast iron. Recognised as one of the great symbols of the industrial revolution, it transformed the cart of bridge building and was a crucial factor in the development of the iron trade in Shropshire. 1. Which bridge has the longest history? A. Clifton Suspension Bridge. B. Infinity Bridge. C. Tower Bridge. D. Iron Bridge. 2. What can we know about Infinity Bridge? A. People can just walk on it. B. The public give it two names. C. It's well worth visiting at night. D. It's arch is the biggest on the earth. 3. What do Clifton Suspension Bridge and Tower Bridge have in common? A. They are both over 120 years old. B. Visitors should pay for passing them. C. They have the same original design. D. Visitors can have a good view of London on them. 【答案】1. D 2. C 3. A 【解析】 【分析】本文是一篇应用文。英国有很多美丽的桥,它们促进贸易,联通城市,方便交通 都是值得去旅游的好景点。文章介绍了其中四座桥。 【1 题详解】 细节理解题。根据文章对前三座桥的历史介绍Clifton Suspension Bridge, Bristol 部分的 “The history of the bridge, dating back to 1864 (这座桥的历史可以追溯到1864 年)”、Infinity Bridge, Stockton-On-Tees 部分的“opened in 2009 (在2009 年启用)”、Tower Bridge, London 部分的“More than 120 years old (它有120 多年的历史)”以及Iron Bridge,Shropshire 部分的 “Opened in 1781, this is the first arch bridge in the world made out of cast iron. (这座桥于1781 年建成,是世界上第一座用铸铁建造的拱桥)”可知,Iron Bridge 的历史可追溯到1781 年, 从而推知,它是四座桥里面最古老的。故选D 项。 【2 题详解】 细节理解题。根据Infinity Bridge, Stockton-On-Tees 部分中的“It is particularly incredible at night. (它在夜晚显得特别壮观)”可知,Infinity Bridge 在夜晚显得特别壮观,因此,晚上参 观它更让人感觉震撼,值得夜晚去参观。故选C 项。 【3 题详解】 细节理解题。根据文章Clifton Suspension Bridge, Bristol 部分中的“The history of the bridge, dating back to 1864 (这座桥的历史可以追溯到1864 年)”以及Tower Bridge, London 部分中的 “More than 120 years old, it's a popular tourist attraction (它有120 多年的历史,是一个受欢 迎的旅游景点)”可知,这两座桥都有超过120 年的历史了。故选A 项。 B There is an old Chinese proverb that states “One generation plants the trees; another gets the shade,” and this is how it should be with mothers and daughters. The relationship between a mother and a daughter is sometimes confusing. The relationship can be similar to friendship. However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship. These characteristics include responsibilities and unconditional love, which preclude mothers and daughters from being best friends. Marina, 27 years old, said, “I love spending time with my mom, but I wouldn’t consider her my best friend. Best friends don’t pay for your wedding. Best friends don’t remind you how they carried you in their body and gave you life! Best friends don’t tell you how wise they are because they have been alive at least 20 years longer than you.” This doesn’t mean that the mother and daughter relationship can’t be very close and satisfying. This generation of mothers and adult daughters has a lot in common, which increases the likelihood of shared companionship. Mothers and daughters have always shared the common experience of being homemakers, responsible for maintaining(保持) and passing on family values and traditions. Today contemporary mothers and daughters also share the experience of work and technology, which may bring them even closer together. Best friends may or may not continue to be best friends, but for better or worse; the mother and daughter relationship is permanent, even if for some unfortunate reason they aren’t speaking. Sometimes this is not an equal relationship. Daughters don’t always feel responsible for their mother’s emotional well-being. But mothers never stop being mothers, which includes frequently wanting to protect their daughters and often feeling responsible for their happiness. The mother and daughter relationship is a relationship that is not replaceable by any other. Mothers always “trump(胜过)” friends. 4. What does the underlined word “preclude” in paragraph 1 probably mean? A. differ. B. benefit. C. prevent. D. change. 5. What can we learn from what Marina said? A. Best friends will not spend money on her wedding. B. Best friends will not remind her of important issues in life. C. Her mother is wiser on account of her age. D. Her mother is definitely not her best friend. 6. Why can a mother and a daughter build a even closer relationship today? A. Because they share advanced technology with each other. B. Because they work together to support the whole family. C. Because they experience the same values and traditions. D. Because they have common experience in life and work. 7. What is the text mainly about? A. How to build a good mother and daughter relationship. B. A mother-daughter relationship is irreplaceable. C. Mothers want to be daughters’ friends. D. A daughter is a mother’s best friend. 【答案】4. C 5. D 6. D 7. B 【解析】 【分析】这是一篇说明文。文章主要讲了母女关系是任何其他关系都无法替代的。 母亲总 是胜过朋友。 【4 题详解】 词句猜测题。根据第一段“ However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship.”(然而,母女关系有其独特的 特征,区别 于友谊)可知划线词所在的句子These characteristics include responsibilities and unconditional love, which preclude mothers and daughters from being best friends.意思是这些特征包括责任 和无条件的爱,这使母亲和女儿无法成为最好的朋友。“preclude”意思是阻止,A. differ 不 同;B. benefit 受益;C. prevent 阻止;D. change 改变。故选C。 【5 题详解】 细节理解题。根据第二段Marina 说的话“I love spending time with my mom, but I wouldn’t consider her my best friend.”(我喜欢和我妈妈在一起,但我不认为她是我最好的朋友)可 知我们能从Marina 所说的话中得知她妈妈绝对不是她最好的朋友。故选D。 【6 题详解】 细节理解题。根据倒数第二段“ Today contemporary mothers and daughters also share the experience of work and technology, which may bring them even closer together.”(今天,当代 的母亲和女儿还分享工作和技术的经验,这可能会使她们更紧密地联系在一起)可知今天 的母亲和女儿可以建立更紧密的关系是因为她们在生活和工作中有共同的经历。故选D。 【7 题详解】 主旨大意题。根据最后一段“The mother and daughter relationship is a relationship that is not replaceable by any other. Mothers always “trump(胜过)” friends.”(母女关系是任何其他关系 都无法替代的。 母亲总是胜过朋友)结合全文内容,可知这篇文章主要讲了母女关系是不 可替代的。故选B。 C When rescuers were called to rescue a “little owl”, they did not expect to find one that was too fat to fly. A concerned citizen first spotted the poor bird lying helplessly. Even Rufus Samkin, whose team then took the team in on Jan.3, believed the bird to be injured. There were no wounds to be found, however, causing experts to believe the female owl was simply too wet to fly. But it
下载文档到本地,方便使用
共 26 页, 还有 6 页可预览, 继续阅读
文档评分
请文明评论,理性发言.