第04讲 阅读理解之议论文(练习)(解析版)
305.32 KB
26 页
0 下载
0 评论
0 收藏
| 语言 | 格式 | 评分 |
|---|---|---|
中文(简体) | .docx | 3 |
| 概览 | ||
第04 讲 阅读理解之议论文 (模拟精练+真题演练) (2023·湖南娄底·统考二模) ltug studets re busy studyg, t s mprtt t remember ter re f study lfe sklls, su s sg ltes d grg vegetbles Tey re useful ur dly lfe ere re sme ps but lfe sklls edut ldre eed t ler mst f te lfe sklls t sl s prets, e elp tem tke prt tvtes rud te use d te egbrd e ve lfe sklls lsses t sl Tey’re qute useful Tey elp prepre fr everydy rel-lfe stuts, frm sg dses t preprg mel Tese lsses gve us kledge e eed t lve ur ’m t sure eter t s eessry beuse ve’t tred lfe sklls lsses yet my sl, my studets py ttet t lerg lfe sklls Tey d’t tk t ll mprve ter es f gettg t llege vg lfe sklls lsses t sl s mprtt Besdes, tere re ter ys fr us t ler lfe sklls e t vdes te teret e ls ler frm ur prets d tke prt te tvtes t tem 1. Kev’s p, my studets py ttet t lerg lfe sklls beuse _________ .tey re t terested t B.tey re t sure t t ler .t’s elpless fr ttedg llege 2.rdg t L Pg, t e get frm lfe sklls edut? .Kledge fr llege B.Kledge fr lvg le .es t ler frm ur prets 3. ve te sme p lfe sklls edut rdg t te text? .L Pg, Kev d Mry B.Mrs Blr, Kev d Mry .Mrs Blr, L Pg d Mry 4. s T true rdg t te pssge? .Mry tks vg lfe sklls lsses t sl s mprtt B. Kev’s sl, my studets py ttet t lerg lfe sklls .Mrs Blr tks ldre d’t eed t ler mst f te lfe sklls t sl 5.t’s te best ttle fr te pssge? .Gd bts B.elty lfestyle .ps Lfe Sklls Edut 【答】1. 2.B 3. 4. 5. 【导语】本文介绍几个人对于生活技能育的看法。 1.细节理解题。根据“ my sl, my studets py ttet t lerg lfe sklls Tey d’t tk t ll mprve ter es f gettg t llege”可知, 许多学生不重视学习生活技能,因为他们认为这不会提高他们进入大学的机会。故选。 2.细节理解题。根据“Tese lsses gve us kledge e eed t lve ur ”可知,这些课程为我们提供了独立生活所需 的知识。故选B。 3.细节理解题。根据“Mrs Blr ldre eed t ler mst f te lfe sklls t sl”、“L Pg Tey’re qute useful”和“Mry vg lfe sklls lsses t sl s mprtt”可知,Mrs Blr、L Pg 和Mry 有相同的看法,故选。 4.细节理解题。根据“ldre eed t ler mst f te lfe sklls t sl”可知,Mrs Blr 认为孩子们需要在学校学习大部分的 生活技能,项错误。故选。 5.标题归纳题。根据“ere re sme ps but lfe sklls edut”及全文可知,本文主要讲述了人们对于生活技能育的 不同观看法。故选。 (2023·福建宁德·统考二模) Exms use xety(焦虑) Te slee f te ll; te sud f te lk; te prud lk f te pers sttg t te egbrg desk s fsed 15 mutes erly S tere s lttle surprse tt tse rry but tkg exms d rse t tse d t rdg t reet reser by Mr Tebld, perps, t s t te pressure(压力) f te exm ll tt uses te prblem t s te pressure f reve Dr Tebld rked t 309 studets ere preprg fr very mprtt fl exm Durg te 100 dys befre tt, te studets used pp sed tem ld exm quests d rerded ter perfrme Tey ls st mk exm( 模拟考) 40 dys befre te rel exm T k ter levels f xety, studets ere gve 1-5 pts t quests every dy Dr Tebld fud tt xety te dy f te test dd t predt exm perfrme t ll t predted t s te level f kledge studet sed te mk d te erler dgtl-lerg tvtes Tse perfrm ed ell tese ls dd ell te rel exm d t tully ffeted studets ere g levels f xety durg te eeks befre te rel exm tk ple Te greter studet’s xety te dys befre te exm, te less kledge e r se gt durg tt tme T redue te xety, Dr Tebld s s dve fr studets Frst, tey rse ter fdee ter bltes Sed, tey redue te mprte f te test by tellg temselves tt, tug t s mprtt, t s t lfe-r-det stut 6. f te fllg ffets exm results mst rdg t prgrp 1-2? .Te sud f te lk B.Te slee f te ll .Te pressure f te reve D.Te prud lk frm te egbrg desk 7.Prgrp 4 mly tlks but te ________ f te reser .press B.results .ress D.mprte 8.t des te uderled rd “t” prgrp 5 refer t? .Te test B.Te dve .Te xety D.Te stut 9.t e fer(推断) frm te text? .Te mre mk exms yu tke, te better results yu ll get B.Studets suld py less ttet t te test t redue te xety .f yu ve mre kledge befre exms, yu ll ve less xety exms D.xety durg reve ffets exm perfrme mre t tt durg te exms 10.t be te best ttle fr te text? . yu perfrm ell exms? B.t my use yu exm xety? . yu redue exm xety? D.Des xety ffet exm perfrme? 【答】6. 7.B 8. 9.D 10.D 【导语】本文是一篇议论文。主要讨论了影响考试成绩的压力来源。通过试验得出结论,即真正影响学生 的是在真正考试前几周的高度焦虑。学生在考试前几天的焦虑程度越高,他或她在这段时间里学到的知识 就越少。 6.细节理解题。根据“ t s t te pressure(压力) f te exm ll tt uses te prblem t s te pressure f reve”可知,造成这个 问题的不是考场的压力。而是复习的压力。故选。 7.主旨大意题。根据第四段主要是关于实验的结论的,即考试前几天焦虑程度越高,复习获得的知识越 少,考试结果越不好。故选B。 8.词义猜测题。根据“ tey redue te mprte f te test by tellg temselves tt, tug t s mprtt, t s t lfe-r-det stut”可知, 他们可以通过以下方法降低测试的重要性:告诉自己,尽管这个考试很重要,但这不是生死攸关的事情。 故选。 9.推理判断题。根据“Dr Tebld fud tt xety te dy f te test dd t predt exm perfrme t ll”可知,考试当天的焦虑根 本不会影响考试成绩,“t tully ffeted studets ere g levels f xety durg te eeks befre te rel exm tk ple ”,可知,真 正影响考试成绩的是考试前复习阶段的焦虑程度。故选D。 10.最佳标题题。根据全文都是关于考试中压力的来源,且用实验的方法告诉人们考试前期复习过程中压 力才会影响考试成绩。故选D。 (2023·黑龙江哈尔滨·统考二模) Everybdy s fvrte TV s Sme peple lke t t rts, ter peple lke t t sp pers relty TV ss re very ppulr my utres Relty TV ss ve trs Te strs re rel peple lke yu d me e f te mst fmus es s “Survvr (《幸存者》)” “Survvr”, sxtee peple try t e mll dllrs Fr te eeks tey lve tgeter fr y frm me Ter lfe s very rd Tey ve t sleep utsde d fd ter fd Tere re my gmes d tests f tey fl test, tey mgt ve t leve te s “Survvr” s very ppulr mer, 51 mll peple ted te lst s t see uld s t gd t t lt f TV? Brt, mst ldre t mre t tree urs every dy, d 66 peret f ldre ve TV ter bedrm Sme peple tk tt tg t mu TV s uelty fr ldre beuse t stps tem dg exerse Tey sy tt ldre suld red bks r g utsde d ply Tey ls tk tt tg rts tt s lt f vlee (暴力) s bd fr yug peple But sme setsts sy tt tg TV be gd Tey fud tt ldre t TV befre exm get ger grdes Ts s beuse TV elps tem t relx befre te exm t ls exerses ter brs, but remember: T T MU! 根据短文内容选择最佳答 11.Te meg f te uderled rd “relty” te frst prgrp s ________? .真实的 B.现实 .真人 12.Yu ________ “Survvr” .$ 100,000 B.$ 1,000,000 .$ 10,000,000 13.tg t mu TV s uelty fr ldre beuse ________ .ldre suld’t t TV B.ldre suld t rts .t prevets ldre frm dg exerse 14. f te fllg s TRUE rdg t te pssge? .Peple t te ge f sxtee try t e mll dllrs B.tg TV elp ldre t relx befre te exm .Mst ldre t TV re t tree urs every eek 15.t s te m purpse f te pssge? .T dsuss eter tg TV s gd r t B.T desrbe e TV s .T tlk but “Survvr” 【答】11.B 12.B 13. 14.B 15. 【导语】本文主要介绍了一个电视节目《幸存者》引出关于看电视的话题,讨论了孩子们看电视的利弊, 并说明了孩子们应该适度看电视,不能过量。 11.词义猜测题。根据“Relty TV ss ve trs Te strs re rel peple lke yu d me ”可知,没有演员,明星都是像你 我一样的真人,所以推断这种节目应是“电视真人秀”,是展示人物的真实情况的,所以划线单词表示 “真实,现实”。故选B。 12.细节理解题。根据“ “Survvr”, sxtee peple try t e mll dllrs”可知,在《幸存者》中,你可以赢得100 万 美元,故选B。 13.细节理解题。根据“Sme peple tk tt tg t mu TV s uelty fr ldre beuse t stps tem dg exerse ”可知,看太多电 视对孩子来说是不健康的,因为这会妨碍他们做运动。故选。 14.细节理解题。根据“Tey fud tt ldre t TV befre exm get ger grdes Ts s beuse TV elps tem t relx befre te exm”可知,看电视可以帮助孩子们在考前放松,故选B。 15.主旨大意题。本文主要介绍了一个电视节目《幸存者》引出关于看电视的话题,讨论了孩子们看电视 的利弊,并说明了孩子们应该适度看电视,不能过量。故选。 (2023·安徽·校联考三模) Tdy, uld lke t mke ts ve erd, by tellg true stres “Stry tellg s te best y fr tertl mmut,” Presdet X pg sd “e suld tell stres but ell d spred ’s ve ell” Tellg ese stres rms peple’s erts d brgs te ese peple d peple f ter utres lser By lsteg t true stres f , my peple rud te rld get t k mre but Frst, gd ese stry suld be but te ese tl sprt d ese ulturl fdee (自信) Reetly, te t ese mve f Te Bttle (战役) t Lke g s bee ppulr t peple rud te rld Te mves tells mzg (惊人的) strl stry: Sevety tree yers g, te Peple’s Vluteer (志愿者) rmy (PV) etered rt Kre fr bttle Uder very ld dts, te slders (军人) te Ester Frt brvely fugt te eemy t Lke g ltug ese ulture s tued fr tusds f yers, e suld fd e y t tell ese stres L Zq, fr exmple, s beme fmus TkTk fr er srt vdes Se s reeved tes f mlls f lkes te teret Se spred ese ulture t te rld by sg er dly lfe te utrysde Terefre, s ese, lerg t tell gd ese stry Egls s very mprtt e suld fully uderstd te ese ulture d ler Egls ell s tt te rld ll ve better uderstdg f us 16. d peple rud te rld get t k mre but ? .By mmutg t ese B.By redg bks but .By lsteg t true stres f D.By expereg lvg 17.t s gd ese stry? .t suld tell peple t lve ell B.t suld tell peple t mmute t ese .t suld be but Peple’s Vluteer rmy fugt te eemy D.t suld be but es tl sprt d ulture fdee 18. dd L Zq tell ese stres? .By mkg mves but ese ulture B.By sg er dly lfe te utrysde .By srg ese stres t srt vdes D.By
| ||
下载文档到本地,方便使用
共 26 页, 还有
6 页可预览,
继续阅读
文档评分

