第04讲 阅读理解之判断正误(练习)(解析版)
375.33 KB
21 页
0 下载
0 评论
0 收藏
| 语言 | 格式 | 评分 |
|---|---|---|
中文(简体) | .docx | 3 |
| 概览 | ||
第04 讲 阅读理解之判断正误 (模拟精练+真题演练) (2023·黑龙江哈尔滨·统考三模) ust fe dys fter s 18t brtdy, Beg 2022 gld medl er Su Ymg reeved surprse gft— letter frm X pg, Presdet f te Peple’s Republ f te letter, X expressed s grtults t Su d ter sprtsme e d s sprts, fr ter gret evemets t te Beg ter lymps, pg t tey d eved uld eurge yug ese t m g e Su frst stepped t sbrd t te ge f fur, future s rld–lss sprtsm seemed t be “ drem t bg” fr m Lttle dd e k tt e uld t ly mpete fr s utry but ls tke me gld t te gret extemet f g lymp gld medl stll fres s md, Su rte letter t te presdet, tellg m luky e felt t ve mde s drem me true Su stll remembers t X rte te reply “Te e er(纪元)s te tme fr yug peple t relze ter drems” “ ve lys kept tse rd my md,” Su sd “e mde up my md t be prfessl sbrder, k tere s bg gp(差距)betee my perfrme d tt f te tp sprtsme te rld But ve bee rkg rd t relze my drem my stry ss te ft tt rd rk ll py ff” Su sd Su beleves te sky s te lmt “Fd te tg yu lve, beleve yurself d d yur very best Flly, yur drem ll me true” Su s s strg s t ll te mpetts s sprtg feld 根据短文内容判断正误,正确的写(),错误的写(B)。 1. sbrd s te surprse gft Su Ymg gt fter s brtdy 2.Su s stepped t sbrd fr egtee yers 3.Su rte letter t te presdet t express s extemet f relzg s drem 4.Su ks tere s’t bg dfferee betee s perfrme d tt f te tp sprtsme te rld 5.rdg t te pssge, e k tg s mpssble f yu put yur ert t t 【答】1.B 2.B 3. 4.B 5. 【导语】本文主要讲述了苏翊鸣收到习近平主席的鼓励信,深受鼓舞,在成功摘取奥运金牌后写信给主席 表达了自己的喜悦与兴奋之情,同时告诉大家要有远大的目标,获得成功的机会才会更大。 1.细节理解题。根据第一段“ust fe dys fter s 18t brtdy, Beg 2022 gld medl er Su Ymg reeved surprse gft— letter frm X pg, Presdet f te Peple’s Republ f ”(就在他18 岁生日的几天后,2022 年北京奥运会金牌得主苏翊 鸣收到了一份惊喜礼物——来自中华人民共和国习近平主席的一封信。)可知苏翊鸣生日后收到的惊喜礼 物是一封来自主席的信,而不是滑雪板。故填B。 2.细节理解题。根据第三段“e Su frst stepped t sbrd t te ge f fur, future s rld–lss sprtsm seemed t be ‘ drem t bg’ fr m”(当苏翊鸣四岁第一次踏上滑雪板时,成为世界级运动员的未来对他来说似乎是“一个太大的梦 想”。)以及第一段“ust fe dys fter s 18t brtdy, Beg 2022 gld medl er Su Ymg reeved surprse gft— letter frm X pg, Presdet f te Peple’s Republ f ”(就在他18 岁生日的几天后,2022 年北京奥运会金牌得主苏翊鸣收到了 一份惊喜礼物——来自中华人民共和国习近平主席的一封信。)可知苏翊鸣已经踏上滑雪板14 年了,而 不是18 年,故填B。 3.细节理解题。根据第三段“t te gret extemet f g lymp gld medl stll fres s md, Su rte letter t te presdet, tellg m luky e felt t ve mde s drem me true”(带着赢得奥运金牌的兴奋之情,苏翊鸣给主席写了一封信,告诉他 实现了自己的梦想是多么幸运。)可知苏翊鸣给主席写了一封信,表达他实现梦想的兴奋之情,故填。 4.细节理解题。根据第六段“ k tere s bg gp(差距)betee my perfrme d tt f te tp sprtsme te rld”(我知道我 的表现和世界顶级运动员之间有很大的差距。)可知苏翊鸣知道自己有很大差距,而不是没有太大的差别, 故填B。 5.推理判断题。根据倒数第二段“Su beleves te sky s te lmt ‘Fd te tg yu lve, beleve yurself d d yur very best Flly, yur drem ll me true’”(苏翊鸣认为一切都是可能的。“找到你喜欢的事情,相信自己,做到最好。最 终,你的梦想会成真。”)可知,根据文章我们知道如果你用心去做,没有什么是不可能。故填。 (2023·吉林长春·吉林省第二实验学校校考二模) Te Md-utum Festvl s e f te mst mprtt festvls Te festvl s very lg stry f ver 1, 000 yers d peple elebrte t e te m s t ts fullest d brgtest t s trdt t et mkes rud te tme f te festvl Tey re symbl f te full m t s ls trdtl t sped te gt t fmly d lved es dmrg te m d fr me, gret prt f te festvl s lkg up t te m d tkg but ll my fmly Ts yer, t s te trd tme tt ve bee fr te Md-utum Festvl Te frst yer, elebrted te festvl Gugzu, Gugdg d t me s sk t me e lered tt mlls f peple left te ty t sped tme t ter fmles bk ter met Te festvl s gret tme fr fmly reu Lst yer, spet te festvl Sy, Tere, fud my peple elebrtg te festvl te be Peple eyed ps, mus, dg, d lt f frerks er te se Ts yer, spet te festvl g Kg Tey mly elebrted t lters d lgts ere, s ell s mkes Vtr Prk, tere s ftst lter festvl feturg(以……为特色) “Rsg M” d gret tme te prk ls s my drg des te street d et t fe prtes Fr me, te Md-utum Festvl s lys bee tme t elebrte bt f ese ulture d get t k te peple d te fmles rud me ls ey lkg up t te m d mssg my fmly d freds bk Brt, tkg f tem lkg up t te sme m s me 根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。 6.t s trdt t elebrte te Md-utum Festvl e te m s t ts fullest d brgtest 7.Te Md-utum Festvl s e f te mst mprtt festvls fr te rter 8.e , te rter s sked t ler tt mlls f peple retured t met t sped te Md-utum Festvl t ter fmles 9.Besdes etg mkes, ese peple ls elebrte te Md-utum Festvl t dfferet tvtes 10.Te rter my be freger frm fr 【答】6.T 7.F 8.F 9.T 10.F 【导语】本文介绍了中国传统节日中秋节以及作者在中国过的中秋节。 6.细节理解题。根据“d peple elebrte t e te m s t ts fullest d brgtest”可知,人们在月亮最圆最亮的时候庆祝 中秋节。故答为T。 7.细节理解题。根据“Te Md-utum Festvl s e f te mst mprtt festvls ”可知,中秋节是中国最重要的节日之一。 故答为F。 8.细节理解题。根据“Te frst yer, elebrted te festvl Gugzu, Gugdg d t me s sk t me e lered tt mlls f peple left te ty t sped tme t ter fmles bk ter met”可知,在广州时,不是在海南时,作者震惊地得知数百万人回老家与家 人共度中秋节。故答为F。 9.细节理解题。根据“Peple eyed ps, mus, dg, d lt f frerks er te se”和“ Vtr Prk, tere s ftst lter festvl ls s my drg des te street”可知,海南的人在中秋节这天会在海滩享受野餐、音乐、舞蹈和烟花,香港的人有灯会以 及舞龙节目;由此可知除了吃月饼以外,中国人还有其他活动来庆祝中秋节。故答为T。 10.推理判断题。根据“mssg my fmly d freds bk Brt”可知,作者有家人和朋友在英国,由此推测作者来自 英国。故答为F。 (2023·黑龙江齐齐哈尔·统考三模) Dd yu frget yur pssrd(密码) r yur D? ell, yu’ll ever frget yur fe Usg yur fe s yur D s mre veet Yu uld tke te suby r get te ple t ust yur fe le Ts s fl regt(人脸识别) rks , fl regt systems ve bee used my res Peple get te suby by usg tt Tey ust eed t et ter le pymet systems t te suby smrtpe pp Studets pss trug sl gtes by sg ter fes Fl regt systems ve bee mkg ur lfe mre veet d fte elp us sve lts f tme ever, tere re sme peple my feel umfrtble beuse tey d’t k ter fl frmt s used r eter t ll be let ut f s, te seret frmt ll beme k t te publ e smee stels ter persl frmt, tey ge ter bk rd d pssrd, but tey ge ter fe e ter fl frmt s stle? s fl regt s used mre d mre ur dly lves—frm sls d subys t street rers d smrtpes f urse, e suld ls be ered but ts sfety prblems le eyg te veee tt fl regt brgs t us 根据文章内容,判断句子正(T)、误(F)。 11.f yu use yur fe s yur D, yu’ll ever rry but frgettg yur pssrd 12.Fl regt systems mke ur lfe veet but t fte stes lts f tme 13.Sme peple tk ter frmt my be let ut e usg fl regt systems 14.e yur seret frmt s stle, yu ge yur fl frmt t keep sfe 15.e’d better t use fl regt systems beuse t s used t my res 【答】11.T 12.F 13.T 14.F 15.F 【导语】本文主要介绍了人脸识别技术的应用及存在的安全隐患。 11.细节理解题。根据“yu’ll ever frget yur fe Usg yur fe s yur D s mre veet”可知,你永远不会忘记你的脸。 用你的脸作为身份证更方便。因此题干“如果你用你的脸作为身份证,您永远不会担心忘记密码。”表述 正确。故答为T。 12.细节理解题。根据“Fl regt systems ve bee mkg ur lfe mre veet d fte elp us sve lts f tme”可知,面部识别系 统使我们的生活变得更加方便,并且经常帮助我们节省大量时间。而不是浪费时间。所以题干“面部识别 系统可以让我们的生活变得方便,但它经常浪费时间”表述错误。故答为F。 13.细节理解题。根据“ever, tere re sme peple my feel umfrtble beuse tey d’t k ter fl frmt s used r eter t ll be let ut”可知,然而,有些人可能会感到不舒服,因为他们不知道自己的面部信息是如何使用的或它是否会 被泄露。所以题干“有些人认为在他们的信息可能会在使用面部识别系统时泄露出去。”表述正确。故答 为T。 14.细节理解题。根据“e smee stels ter persl frmt, tey ge ter bk rd d pssrd, but tey ge ter fe e ter fl frmt s stle?” 可知,当有人窃取他们的个人信息时,他们可以更改他们的银行卡和密码,但是,当他们的面部信息被盗 时,他们能改头换面吗?可见,人们可以更改他们的银行卡和密码,但不能更改他们的面部信息。所以题 干“当你的个人信息被盗时,你可以更改你的面部信息”表述错误。故答为F。 15.推理判断题。根据“s fl regt s used mre d mre ur dly lves—frm sls d subys t street rers d smrtpes”可知,面 部识别在我们的日常生活中被广泛地使用,由此可知,应建议大家使用面部识别。所以题干“我们最好不 要使用面部识别系统,因为它被用于太多的领域。”表述错误。故答为F。 (2023·黑龙江牡丹江·统考二模) d, e yu see grup f studets erg fuy ts r summer T-srts ter, d’t get surprse Mybe tey re eyg ter Sl Sprt eek Sl Sprt eek s tme fr studets t s ter persltes d lss ultures t s sl festvl Studets frm prmry sls t g sls ld t y eek f yer d studets’ fmly d freds g t te spel festvl, t Sl Sprt eek usully s etrl teme rdg t te teme, studets er spel ltes d derte ( 装饰) ter lssrms Every yer, tere s dfferet teme d te temes fr yug kds re usully very smple E teme s gmes, mpetts d prtes Studets se dfferet tvtes by temselves d tey lys ve fu Sl Sprt eek sks studets t use ter retvty t mke ter ltes Fr exmple, fs (时装) eek, studets er dfferet ltes mde f ytg e dy Mdy my be fuy, flled by Srt Dy Tuesdy d es Dy edesdy Tursdy be Sprts Ses Dy, flled by Sl Ufrm Dy Frdy D yu t t ve lk t te derful pts f te festvl? lk (点击) “RED” yu ll see tem udge te fllg sttemets true (T) r flse (F) rdg t te pssge 16.Sl Sprt eek s tme fr studets t s ter lve fr d ulture 17.Prgrp 3 tells us te tvtes f Sl Sprt eek 1
| ||
下载文档到本地,方便使用
共 21 页, 还有
5 页可预览,
继续阅读
文档评分

