word文档 2020年高考英语试卷(新高考Ⅰ卷)(山东)(解析卷) VIP文档

47.28 KB 23 页 0 下载 0 评论 0 收藏
语言 格式 评分
中文(简体)
.docx
3
概览
1/22 2020 年普通高等学校招生全国统一考试·新高考Ⅰ卷 英语 注意事项: 1.答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。 2.回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷 上无效。 3.考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分 阅读(共两节, 满分50 分) 第一节(共15 小题:每小题2.5 分, 满分37.5 分) 阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。 A POETRY CHALLENGE Write a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life. Prizes 3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner’s choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World. 6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch. 50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T- shirt in memory of Earhart’s final flight. Rules 1/22 Follow all rules carefully to prevent disqualification. ■Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines. ■Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper. ■On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date. ■Mail your entry to us by October 31 this year. 1. How many people can each grand prize winner take on the free trip?A. Two. B. Three. C. Four. D. Six. 2/22 2. What will each of the honorable mention winners get? A. A plane ticket. B. A book by Corinne Szabo. C. A special T-shirt. D. A photo of Amelia Earhart. 3. Which of the following will result in disqualification? A. Typing your poem out. B. Writing a poem of 120 words. C. Using both sides of the paper. D. Mailing your entry on October 30. 【答案】 1. A 2. C 3. B 【解析】 这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。 【1 题详解】 细节理解题。根据Prizes “ 部分中第一段中的Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner's choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另 一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选A。 【2 题详解】 细节理解题。根据Prizes “ 部分中第三段50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earhart's final flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T 恤。故选C。 【3 题详解】 “ 细节理解题。根据最后一部分中的Follow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100 字。否则,将会被取消资格。故 结合选项,B 选项(写一首120 字的诗)是会被取消资格的。故选B。 3/22 B Jenifer Mauer has needed more willpower than the typical college student to pursue her goal of earning a nursing degree. That willpower bore fruit when Jennifer graduated from University of Wisconsin-Eau Claire and became the first in her large family to earn a bachelor's degree. Mauer, of Edgar, Wisconsin, grew up on a farm in a family of 10 children. Her dad worked at a job away from the farm, and her mother ran the farm with the kids. After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition(学费), because there was no extra money set aside for a college education. After graduation, she worked to help her sisters and brothers pay for their schooling. Jennifer now is married and has three children of her own. She decided to go back to college to advance her career and to be able to better support her family while doing something she loves: nursing. She chose the UW-Eau Claire program at Ministry Saint Joseph's Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kids. Jenifer received great support from her family as she worked to earn her degree: Her husband worked two jobs to cover the bills, and her 68-year-old mother helped take care of the children at times. Through it all, she remained in good academic standing and graduated with honors. Jennifer sacrificed(牺 牲)to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing important events to study. ''Some nights my heart was breaking to have to pick between my kids and studying for exams or papers,'' she says. However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and that's pretty powerful. 4. What did Jennifer do after high school? A. She helped her dad with his work. B. She ran the family farm on her own. C. She supported herself through college. D She taught her sisters and brothers at home. 5. Why did Jennifer choose the program at Ministry Saint Joseph's Hospital in Marshfield?A. To take care of her kids easily. B. To learn from the best nurses. C. To save money for her parents. D. To find a well-paid job there.6. What did Jennifer sacrifice to achieve her goal? A. Her health. B. Her time with family. C. Her reputation. D. Her chance of promotion. . 4/22 7. What can we learn from Jenifer's story? A. Time is money. B. Love breaks down barriers. C Hard work pays off. D. Education is the key to success. 【答案】 4. C 5. A 6. B 7. C 【解析】 这是一篇记叙文。文章主要讲述了Jennifer 在家里不能提供大学教育的情况下,通过自己的努力,以及 家人的帮助完成了四年学位。她的努力不仅让自己以优异的成绩毕业,还给家人,尤其是她的三个孩子树 立了榜样,让他们得到了激励。 【4 题详解】 细节理解题。根据第二段的After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition, because there was no extra money set aside for a college education.(高中毕业后,Jennifer 上了一所当地的技术学院来支付她的学费,因为家里没有额外的钱用 来支付大学教育)可知,高中毕业后Jennifer 通过自己挣钱来完成大学教学,因为家里没有额外的钱。C. She supported herself through college.(她自食其力读完了大学)符合以上说法,故选C 项。 【5 题详解】 细节理解题。根据第三段的She chose the UW-Eau Claire program at Misnistry Saint Joseph’s Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kids.(她选择了位于马什 菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire 项目,因为她可以在离家近的地方攻读四年的学位。她可以开 车去上课,晚上可以回家照顾孩子)可知,Jennifer 选择位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire 项目是因为离家近,这样便于照顾她的三个孩子。A. To take care of her kids easily.(为了方便 照顾她的孩子)符合以上说法,故选A 项。 【6 题详解】 . 5/22 细节理解题。根据最后一段的Jennifer sacrificed to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing important events to study.(Jennifer 为了实现自己的目标牺牲了很多, 她放弃了很多个和孩子待在一起的晚上,错过了很多重要的活动)可知,为了实现自己的目标Jennifer 放 弃了和家人待在一起的时光。B. Her time with family.(她与家人的时光)符合以上说法,故选B 项。 【7 题详解】 推理判断题。根据最后一段的Through it all, she remind in good academic standing and graduated with honors.(虽然经历了这些,但她一直保持着良好的学术地位,并以优异的成绩毕业)和 However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and that’s the pretty powerful.(然而,她的孩子们在见证母亲获得学位的过程中得到了重要的一课。Jennifer 是 第一代毕业生,这对她的家庭来说是一种激励--这是非常强大的。)可知,Jennifer 在艰苦的环境中通过自 己的努力不仅以优异的成绩毕业,还给孩子树立了榜样,同时也让家人得到了激励。由此推测,我们可以 从Jennifer 的故事中学到:努力总会有回报。C. Hard work pays off.(努力会得到回报)符合以上说法, 故选C 项。 C In the mid-1990s Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea. His visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers. This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. , 6/22 In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Kar
下载文档到本地,方便使用
共 23 页, 还有 5 页可预览, 继续阅读
文档评分
请文明评论,理性发言.