word文档 江苏省泰州中学2021-2022学年高二上学期第一次月度检测英语试题 VIP文档

108.00 KB 23 页 0 下载 0 评论 0 收藏
语言 格式 评分
中文(简体)
.doc
3
概览
2021—2022 学年第一学期高二年级第一次月度检测 英语学科试卷 (满分150 分 考试时间:120 分钟) 第一部分:听力(共两节,满分30 分) 第一节(共5 小题;每小题1.5 分,满分7.5 分) 听下面5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中 选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时 间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1. What are the speakers doing? A. Asking for directions. B. Visiting historical places. C. Walking through the park. 2. What does the man want the woman to do for him? A. Give him some advice about the holiday. B. Recommend some restaurants to him. C. Tell him the way to a museum. 3. Why is the woman angry? A. Her glasses are missing. B. They are going to be late. C. The man doesn't want to drive. 4. Where are the speakers? A. In the sea. B. At a hotel. C. On a beach. 5. What does the girl's father do? A. He is a lawyer. B. He is a nurse. C. He is a policeman. 第二节(共15 小题;每小题1.5 分,满分22.5 分) 听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、 C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出5 秒钟的作 答时间。每段对话或独白读两遍。 听第6 段材料,回答第6、7 题。 6. What does the man think of the flooding in Beijing? A. It is quite normal. B. It is the worst one in the history. C. It must be caused by climate change. 7. What concerned the man's parents most after the flooding? A. The bad smell. B. The homeless people. C. The ruined furniture and carpets. 听第7 段材料,回答第8、9 题。 8. Which experiment did the man try first? A. Heat treatment. B. Cool treatment. C. Bacteria treatment. 9. What kind of patent does the woman want? A. Full patent. B. Limited patent. C. No patent. 听第8 段材料,回答第10 至12 题。 10. What are the speakers mainly talking about? A. Big stars. B. TV shows. C. A government vote. 11 Who has had the most success? A. The Asian lady. B. The policewoman. C. The teacher. 12. How does the woman feel about the politician's behavior in the jungle show? A. Disappointed. B. Confused. C. Supportive. 听第9 段材料,回答第13 至16 题。 13. What are the speakers planning to do? A. Get new workers. B. Combine small companies. C. Change the application program. 14. How many people work in the evening? A. 60. B. 30. C. 20. 15. Why are the speakers dividing the groups? A. They want to adjust the staff structure. B. They think there are too many old people. C. They need people to work during the classes. 16. How does the woman feel about the old workers? A. Confident. B. Worried. C. Upset. 听第10 段材料,回答第17 至20 题。 17. Which group is the speaker speaking to? A. The first one. B. The second one. C. The third one. 18. What product might the store already sell? A. Indoor furniture. B. Refrigerators. C. Outdoor furniture. 19. When did the speaker become the store manager? A. Ten years ago. B. Four years ago. C. One year ago. 20. Who is the talk for? A. The employees. B. The customers. C. The partner companies. 第二部分:阅读理解(共两节,满分42.5) 第一节(共12 小题;每小题2.5 分,共30 分) 阅读下列短文,从每题所给的A,B,C,D 四个选项中,选出最佳选项,并在 答题卡上将该项涂黑。 A The moment he saw an organ, Wolfgang Amadeus Mozart knew what to do with it, Aged six, already skilled at the clavier(键盘乐器), he came across pedals (踏板) and stops for the first time in an Austrian church. Within moments he was playing an accompaniment and composing on the spot freely. In the following year, 1763, an official in Heidelberg was so astonished by his organ-playing that he had a plate carved for his church to mark the boy's visit. Mozart composed his first symphony at eight. Youthful promise often declines. With Mozart the opposite was true. Through him classical music may have found its most ideal expression. As Jan Swafford writes in his outstanding biography, Mozart's compositions displayed “a kind of effortless perfection so easily worn that they seem almost to have written themselves”. He drafted quickly, often without needing to revise. He “could express delight by the yard”. A man of his time, Mozart was equally at home composing for the concert salon or the opera stage. He is the subject of many biographies, but the leading one, by Hermann Aber, is 100 years old and 1, 600 pages long. Safford, himself a composer and a programme-writer, offers an updated and authoritative life, easy to understand, beautifully written, and full of critical judgments and sharp notes on the works. Mozart' s way with melody (旋律) and keen view of human nature-his letters reveal an almost Dickensian ability to paint characters-combined to promote opera from desserts to a serious medium the author argues. “His wisdom, his ability to observe people and their weaknesses, his fascination with the craze for love - al this made him the perfect composer" of the form, Mr Swafford thinks. He was admired in his time. Most of his music stuck to conventional structures yet went over the heads of the average listener. Legend has it that his most important fan, Emperor Joseph II, reacted to one performance with an impressive comment: “Too beautiful for our ears, my dear Mozart!” 1. What does paragraph 1 mainly discuss? A. The true origin of the symphony. B. Musical instruments in Mozart's time. C. Mozart's remarkable talent for music. D. A friendship between Mozart and an official. 2. What does Swafford think of Mozart's compositions? A. They sounded perfect. B. They expressed his criticism. C. They were created hurriedly. D. They should be performed outdoors. 3. How does Mozart's biography by Swafford stand out? A. By comparing contemporary musicians' works. B. By giving professional and accessible comments. C. By including the remarks of Emperor Joseph II. D. By referring to other writers' constructive advice. 4. What did Mozart contribute to? A. Creating music for folk stories. B. Inspirations for Dickens' works. C. Reforms of conventional structures. D. Transforming opera to a serious art form. 【答案】1. C 2. A 3. B 4. D 【解析】 【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了奥地利作曲家莫扎特从小就表现出极高的音乐天赋 他的音乐成就和贡献。 【1 题详解】 主旨大意题。根据第一段“The moment he saw an organ, Wolfgang Amadeus Mozart knew what to do with it, Aged six, already skilled at the clavier(键盘乐器), Mozart composed his first symphony at eight.(一看到乐器,莫扎特就知道怎样用。6 岁时,就已经擅长键盘乐器。8 岁 就创作了他的第一首乐曲)”可知,莫扎特从小就表现出极高的音乐天赋。故选C。 【2 题详解】 细节理解题。根据第二段“ As Jan Swafford writes in his outstanding biography, Mozart's compositions displayed “a kind of effortless perfection so easily worn that they seem almost to have written themselves. (正如Jan Swafford 在他著名的传记中写到,莫扎特的作品表现出一 种毫不费力的完美,听起来好像是浑然天成的) ”可知,Swafford 认为莫扎特的作品是完美 的。故选A。 【3 题详解】 细节理解题。根据第三段最后一句“Safford, himself a composer and a programme-writer, offers an updated and authoritative life, easy to understand, beautifully written, and full of critical judgments and sharp notes on the works. (Safford 本人就是作曲家兼编程作家,提供了一种更 新的,权威的生活,容易理解,写得很美,在作品中充满了尖锐的判断和锋利音符)”可知, Safford 从专业的角度对莫扎特的作品进行了评论。故选B。 【4 题详解】 细节理解题。根据第四段“Mozart' s way with melody(旋律)and keen view of human nature- his letters reveal an almost Dickensian ability to paint characters-combined to promote opera from desserts to a serious medium, (莫扎特具有旋律的方式和对人性的看法通过音符揭示了一种狄 更斯式的描绘字符的能力,促进了歌剧从饭后甜点到一门严肃的艺术)”可知,是莫扎特促 进了将歌剧从饭后甜点到一门严肃的艺术。故选D。 B In the coming decade, space agencies and private space companies like Space X are planning to build a base on the Moon and Mars. While scientists are already building rockets for the journey, for long-term human settlements on either of them, astronauts will need fuel to carry out daily activities. Many have already proposed hydrogen(氢气)as a possible solution. But a group of scientists is working on turning CO2 from the atmosphere into jet fuel. As Mars is rich in CO2 and the lunar surface has a high concentration of CO2, it offers a possible solution. For now, though, the team of scientists at Oxford University is focusing on making jet fuel for the aviation (航空的) industry. As the aviation industry contributes over 900 million tons of CO2 every year, to battle climate change, it is necessary to tum th
下载文档到本地,方便使用
共 23 页, 还有 5 页可预览, 继续阅读
文档评分
请文明评论,理性发言.